Doelstelling voor 2022
Wij zien dat de voorbeeldfunctie en de reputatie van de gemeente steeds belangrijker wordt. Wij vinden het belangrijk dat inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en medewerkers trots kunnen zijn op de gemeente. De doelen in dit programma sluiten daarop aan. Door onze organisatie te innoveren, door goed werkgeverschap en door een maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering draagt de organisatie haar steentje bij. Een samenwerking met de gemeenten in de regio is daarbij zowel onontbeerlijk als verstandig. Zowel inwoners als vraagstukken houden zich niet aan onze gemeentegrenzen en daarnaast staan we veelal voor dezelfde vraagstukken in de ontwikkeling van ons werk voor de stad en onze bedrijfsvoering en is het dus verstandig om te investeren in onze netwerken en de onderlinge samenwerking.
1. Hybride werken
Het faciliteren van hybride werken als blijvend positief effect van corona is voor 2022 een belangrijke doelstelling. Waar tijdens de pandemie de focus moest liggen op snel faciliteren en bedrijf continuïteit ligt de focus in 2022 meer op het bestendigen van een goede en prettige werkomgeving. Waar die werkomgeving ook maar is. In toenemende mate zullen collega’s niet meer alleen vanuit het stadshuis hun werkzaamheden uitvoeren en dat vraagt om faciliteiten.
In 2022 zal aan de hand van de opgestelde visie op de inrichting van die werkomgeving, zowel op kantoor als de thuiswerkplek, en opgedane ervaringen van enkele pilot opstellingen, een vervolg worden gegeven aan de aanpassing van de werkomgeving. We doen dit stapsgewijs om te ervaren wat goed werkt en zoveel mogelijk binnen bestaande financiële kaders te kunnen blijven.
Bij de inrichting van de nieuwe hybride werkplekomgeving faciliteren we meer diversiteit aan type werkplekken. We creëren meer ontmoetingsplekken, samenwerkplekken en projectruimtes die de samenwerking onderling helpt verstevigen. De inrichting wordt meer flexibel en kan eenvoudig meegroeien of krimpen met de behoefte door het inzetten van meer aanlandplekken. Door deze aanpassing kan de medewerker de werkplek kiezen die het beste bij de werkzaamheden van dat moment past én die past bij de behoefte van de medewerker. Dit draagt naar verwachting positief bij aan de productiviteit én het welbevinden van de medewerkers.
De thuiswerkplek speelt een belangrijke rol in het hybride werken. We gaan verder met het faciliteren van de thuiswerkmiddelen. Door het faciliteren van deze middelen stellen we de medewerkers in staat om gebruik te maken van een ARBO verantwoorde werkplek in de thuis werkplekomgeving.
2. Wij innoveren ons werk voor meer slagkracht en kwaliteit van ons werk
We zetten het verbeteren van onze (ICT-)processen, -applicaties en -systemen voort, om nu en in de toekomst over betrouwbare, veilige informatievoorziening te beschikken. Dat stelt ons beter in staat om innovaties door te voeren en onze ambitie waar te maken om een slimme volger te zijn. Voor een aantal applicaties is het noodzakelijk om achterstallig onderhoud in 2022 in te lopen zodat de continuiteit van onze bedrijfsvoering ten aanzien van ICT voldoende gewaarborgd. Dit is noodzakelijk om daarna ruimte te kunnen maken voor meer innovatieve wijzigingen. In 2022 wordt in dit verband onder andere de migratie naar Office 365 afgerond en de Sharepoint-omgeving up-to-date gebracht. In de kadernota is om deze reden een reservering opgenomen die we met deze begroting invullen op € 150.000 incidenteel.
Met de raad verkennen we welke thema’s en maatschappelijke opgaven het meest geschikt zijn om met hulp van digitalisering aan te pakken. Daarmee geven we invulling aan de kaders en het manifest die het resultaat zijn van de strategische verkenning Digitale Samenleving die de raad in 2021 heeft uitgevoerd.
Onze procesinnovatie is gericht op een flexibele organisatie die soepel kan meebewegen met ontwikkelingen in de maatschappij. Door de hele organisatie werken we met principes als Lean en Agile voor het verbeteren van onze werkprocessen.
3. Wij hebben een maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering dat als voorbeeld dient voor anderen
Gemeentelijk vastgoed
Het eigen maatschappelijk vastgoed moet optimaal aansluiten bij wat er zowel nu als in de toekomst op maatschappelijk gebied nodig is voor de stad. Dit inclusief de ambitie om in 2040 alleen nog maar energie neutrale gebouwen te hebben. Dit doen wij in 2 fasen. Fase 1 (het vervangen van alle binnenverlichting in gemeentelijke gebouwen door ledverlichting) kon in 2021 door corona nog niet volledig afgerond worden. Voor een beperkt aantal gebouwen moeten met de gebruikers (onderwijsgebouwen) en huurders nog afspraken worden gemaakt over welke tegenprestatie ten gevolge van de verduurzaming zij zullen realiseren als de gemeente in ledverlichting in hun gebouw investeert, waardoor zij energie gaan besparen.
In 2022 gaan we ook door met fase 2 (verduurzamen van het vastgoed tot energie neutrale en gasloze gebouwen). De in 2021 afgeronde onderzoeken naar haalbaarheid en mogelijkheden vertalen we in 2022 naar Duurzame Meerjarig Onderhoud Plannen (DMJOP). Naast het al geplande reguliere onderhoud worden hierin ook de investeringen voor verduurzaming zichtbaar, mét de daarmee gepaard gaande extra kapitaallasten en besparingen op energie. Tegelijkertijd leggen we de verbinding met het brede onderzoek naar onderwijshuisvesting (Erfgoedeal), waar verduurzaming ook onderdeel van uitmaakt.
Bij alle nieuwbouwprojecten (zoals de nieuwbouw van het MEC in het Natuurkwartier en de nieuwe sportaccommodatie op sportpark Rijnhuizen/Parkhout/Zandveld) gaan we al uit van volledig energie neutrale en gasloze gebouwen
Inkoop en werkomgeving
De gemeente werkt bij haar inkoop volgens het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. We verstevigen het contract- en leveranciersmanagement. Door corona heeft het begrip “verantwoorde werkomgeving” een nieuwe betekenis gekregen en is duidelijk geworden dat deze blijvend van hybride aard zal zijn. Zie ook bij de paragraaf hybride werken.
4. Wij binden en boeien onze medewerkers door goed werkgeverschap
We doen veel in Nieuwegein. De gemeente is in ontwikkeling en daarmee ook de taken van de medewerkers. Dat maakt een leuke, maar ook dynamische werkomgeving waarbij de balans tussen ambitie en middelen soms spannend is.
Vitaliteit, gezondheid en veiligheid
Vitaliteit en gezondheid zijn belangrijke thema’s voor onze organisatie. Thema’s die mede onder invloed van corona een andere, complexere context hebben gekregen. Voor 2022 blijft het terugdringen van verzuim een speerpunt. Qua ambitieniveau blijven wij ons richten op het landelijk gemiddelde voor middelgrote gemeenten. Los van waar de werkplek zich bevindt blijven we investeren in een fysiek en sociaal veilige werkomgeving. De acties uit de vastgestelde RI&E worden uitgevoerd en we blijven scherp letten op de onderlinge omgangsvormen en de hoeveelheid werk die van medewerkers wordt gevraagd. Ook blijven we oog houden voor de noodzakelijke maatregelen waar het de bejegening van onze medewerkers vanuit de stad betreft.
Sociale kant van hybride werken
Als gevolg van corona is de fysieke afstand tussen medewerkers groot geworden. Dit heeft naast het vormen van een beleid hybride werken dat gericht is op het regelen van de werkgever/werknemer relatie ook een sociaal aspect waar wij oog voor hebben. Hoe voelen onze medewerkers zich in die hybride context en hoe houden zij (ver)binding met elkaar, met de samenleving waar zij voor werken en ook met de organisatie. Hybride werken vraagt ander leiderschap en ander gedrag van medewerkers.
Inclusief werkklimaat en een toekomstbestendig en divers personeelsbestand
Een toekomstbestendig personeelsbestand is divers en daarmee rijk aan mogelijkheden, kenmerken, ervaringen en talenten. Op het vlak van diversiteit willen wij onze ambitie langs het Charter Diversiteit verder gaan inkleuren. Naast een divers personeelsbestand gaat het ook om het scheppen van een klimaat van inclusiviteit. Als werkgever hechten wij grote waarde aan een veilige en gezonde werkomgeving. Waarbij het van belang is dat iedereen zichzelf kan zijn, zich veilig voelt, mee kan doen en met respect wordt behandeld. Het maakt niet uit waar je geboren bent, waar je in gelooft en van wie je houdt. Het gaat om de meerwaarde die iemand heeft voor onze organisatie en wat diegene kan bijdragen aan de stad. We richten ons hierbij op alle (potentiële) medewerkers.
De situatie op de arbeidsmarkt vraagt steeds meer creativiteit om een aantrekkelijke werkgever te blijven. Naast de gewone set aan arbeidsvoorwaarden die wij tot onze beschikking hebben, willen we in 2022 extra werk maken van de ontwikkel- en ontplooiingsmogelijkheden voor medewerkers zodat we medewerkers langer boeien en aan ons binden. Dat doen we vanuit het in 2021 opgestelde strategisch leer- en ontwikkelplan. Naast de aantrekkelijkheid als werkgever draagt dit plan ook bij aan de duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers wat met het te verwachten stijgende verloop een punt van toenemende aandacht is.
Relatie met andere programma's
Alle kosten voor de bedrijfsvoering inclusief alle personele lasten zijn in dit programma opgenomen. Er vindt in de begroting geen doorbelasting van kosten plaats. Dit programma gaat vooral over hoe wij werken als organisatie. Hierdoor heeft het programma een relatie met alle andere programma's. Vanuit de beleidsthema’s heeft de gemeente een voorbeeldfunctie die wij serieus nemen. Dit zien we bijvoorbeeld terug bij onderwerpen als ondermijning, diversiteit, inclusiviteit, duurzaamheid en maatschappelijk verantwoordelijk inkopen.
Vanaf de begroting 2021 is, conform het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) ook een paragraaf bedrijfsvoering opgenomen. Om overlap te vermijden is ervoor gekozen de paragraaf te benutten voor onderwerpen die te maken hebben interbestuurlijk toezicht, controle en verantwoording. Ook het tax control framework staat in de paragraaf, waarbij de formatieve lasten wel in dit programma zijn opgenomen. Dit past in de ontwikkeling van de rechtmatigheidsverantwoording waarover in de toekomst in de paragraaf wordt verantwoord. Het gevolg van 'bovenstaande keuze is dat het doel 'betrouwbare overheid' uit dit programma is gehaald en de strekking ervan is verwerkt in de paragraaf.