Wat willen we bereiken?
Doelstelling voor 2022
Thema Wonen
De inwerkingtreding van de Omgevingswet is voorzien op 1 juli 2022. Wij bereiden ons daar verder op voor. Na de vastgestelde omgevingsvisie “Nieuwegein verstedelijkt en vergroent” werken we aan de eerste omgevingsprogramma’s en actualiseren we de omgevingsvisie. Voor het omgevingsplan werken we in 2022 aan de regelset, een themagewijze herziening van het omgevingsplan op het onderwerp duurzaam bouwen en de gebiedsgerichte herziening voor de wijken Galecop en Doorslag. We bereiden ons voor op de situatie dat met de inwerkingtreding van de Omgevingswet er overdracht plaatsvindt van bodemtaken van provincie naar de gemeente.
In 2022 zal het aantal ruimtelijke initiatieven, projecten en procedures onverminderd hoog blijven. Hiermee wordt invulling gegeven aan de doelstellingen uit de omgevingsvisie, maar het legt ook een druk op de ambtelijke organisatie en op wat de stad aankan. We gaan in 2022 meer faseren en temporiseren door prioriteiten te stellen, zodat de ontwikkeling van de stad in een gezonde balans kan plaatsvinden.
De planning is dat in 2022 voor een aantal deelgebieden in City de nieuwbouw start en ontwikkelkaders worden opgesteld. In 2022 worden voor het openbaar gebied City een ontwerp inrichting en inrichtingskader opgeleverd. De duurzaamheidsvisie City wordt verder uitgewerkt. In 2022 zal volop gewerkt worden aan de realisatie van het nieuwe sneltramtracé. We maken daarbij gebruik van citymarketing, omgevingsmanagement en het in 2021 gestarte Informatiecentrum City / Duurzaamheidsloket. Voor Rijnhuizen wordt in 2022 gewerkt aan het verder faciliteren van de te verwachten woningbouwinitiatieven voor 2.500 woningen. Tevens vervolgen we in Rijnhuizen het realiseren van nieuwe woonstraten en het omvormen van bestaande straten naar woonstraten. Het pauzelandschap Galecopperzoom zal na 2030 overgaan in een stedelijke ontwikkeling in de A12-zone. In 2022 beginnen wij met de uitgangspunten voor een duurzame, gezonde en veilige A12-zone.
De Betere Buurten, waaraan in 2022 wordt gewerkt, zijn Schansen-Noord en Schansen-Zuid (uitvoering van de herinrichting), Kerkveld (ontwerp van de nieuwe inrichting), de Muntenbuurt (verbrede aanpak verder doorontwikkeld) en Gebouwendriften (verkenningsfase en Buurtplan van Aanpak).
We stimuleren het bouwen voor senioren en mensen met een zorgvraag met name in de nabijheid van voorzieningen en het bouwen van woningen voor stijgers op de woningmarkt ten behoeve van de doorstroming. In U10 verband ontwikkelen wij instrumenten om de huisvesting van arbeidsmigranten beter te reguleren. We zetten ons verder in voor het toevoegen van zorgwoningen, intramurale plekken voor ouderen, een definitieve plek voor Inn Between en voor het toevoegen van kwalitatief goede woningen waar zorg aan huis mogelijk is. We continueren de dienstverlening van de wooncoach en de verhuisconsulent en starten een campagne 'Langer thuis'. Bij signalen over kamerverhuur en woningsplitsing treden we handhavend op en onderzoeken we adressen pro-actief.
In 2022 volgt de vaststelling van de cultuurhistorische beleidskaart en de inwerkingtreding van de integrale adviescommissie omgevingskwaliteit. We stellen een toetsingskader op voor erfgoed en duurzaamheid. In het kader van Jonge Monumenten voorzien we een aantal waardevolle bouwwerken en ensembles uit de Post 1965-periode van een beschermde status.
We starten met de uitvoering van de Transitievisie Warmte. Na het vaststellen van het Afwegingskader Aardwarmte kan het afwegingskader gebruikt worden bij het beoordelen van aardwarmte-initiatieven. In 2022 is het Regionaal Uitvoeringsplan RES U16 1.0 gereed, met focus en concrete uitwerking naar de RES U16 2.0 in 2023. Ook komt er een nieuw uitvoeringsplan Routekaart Energieneutraal Nieuwegein. Als uitwerking van de RES U16 1.0 komt in 2022 het Afwegingskader zonnevelden gereed. We herijken de Visie Klimaatadaptatie en stellen een nieuw meerjarig Uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie op.
Wij actualiseren het Beleid Hogere Waarden Wet geluidhinder en de ‘rapportage actualisatie zonebeheer geluid 2014’. We versnellen de realisatie van het aantal openbare oplaadpalen.
Thema Economie
Wij investeren extra in onze ondernemerscontacten nu deze door de coronaperiode op een lager niveau hebben gelegen. Hiertoe herintroduceren we het bedrijfsmakelaarsoverleg. Hierbij nemen wij verduurzaming, intensivering en kwaliteitsverbetering als uitgangspunten. In 2022 nemen wij deel aan de landelijke Ondernemersdag, de Zomerondernemer en de week van het VMBO.
Wij blijven actief in gesprek met de diverse eigenaren van de Nieuwegeinse winkelcentra. Wij monitoren de warenmarkten op hun functioneren. Juist nu in 2022 waarbij, als gevolg van de bouw van de Doorslagzone, die nieuwe marktopstelling in City in werking treedt. Omdat de horeca zich qua concepten enorm heeft ontwikkeld ontwikkelen wij in 2022 een nieuwe Ruimtelijke Visie Horeca Nieuwegein, die de oude uit 1992 gaat vervangen.
Met de Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht gaan wij kijken of zij willen investeren op onze bedrijventerreinen voor opwaardering en verduurzaming. We zetten de gesprekken met de VVE’s op het bedrijventerrein De Liesbosch voort om de hoofdwegenstructuur van De Liesbosch kostenneutraal in eigendom en beheer te krijgen. Om het ondernemen en investeren in Nieuwegein onder de aandacht te brengen van vastgoedpartijen nemen wij weer deel aan de PROVADA-vastgoedbeurs. Wij trekken samen met de Provincie en U16-regio op om de Human Capital Agenda vorm te geven.
Relatie met andere programma's
Er liggen belangrijke relaties met het programma Leefomgeving en Veiligheid. Zowel rond de duurzaamheidsthema's klimaatadaptatie, Routekaart energie neutraal Nieuwegein 2020 en het milieutoezicht op bedrijven door de omgevingsdienst RUD Utrecht, als rond de thema's afval en circulariteit en verkeer & vervoer.
In de regiodeal komen de programma's wonen en economie, leefbaarheid en veiligheid en versterking eigen kracht, ondersteuning en bescherming integraal samen.
Bij het thema passende woningen ligt een relatie met het programma versterking eigen kracht, ondersteuning en bescherming , in het bijzonder bij de doelstelling rond Woonwijs.
In het aantrekkelijk maken van onze stad (stadsmarketing), erfgoed en Nieuwe Hollandse Waterlinie liggen relaties met het programma Vrije tijd.
Met wie werken we samen
In dit programma werken we met tal van partijen, partners, regiogemeenten en gemeenschappelijke regelingen samen om het beste voor Nieuwegein te bereiken, ook in de regio.
Bij wonen is de U10 een belangrijke partner. De maatschappelijke ontwikkelopgaven (verstedelijking, mobiliteit, energie, groen, recreatie) vragen nog steeds om beleidsmatige en bestuurlijke samenwerking op strategisch niveau. Wij werken verder aan het Ruimtelijk Economisch Programma, de Regionale Energie Strategie (RES) U16, en de uitwerking van afspraken uit de Woondeal en Regiodeal.
Ook het thema klimaat en duurzaamheid houdt zich niet aan onze gemeentegrenzen en kenmerkt zich om die reden door een intensieve samenwerking in de regio. Zo nemen wij deel aan het Netwerk Water en Klimaat van de regio Utrecht. Hierin wordt voor de visie klimaatadaptatie samengewerkt met de veiligheidsregio Utrecht, de provincie, het waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en vijf andere Utrechtse gemeenten.
Bij de Routekaart energie neutraal zijn de volgende partners betrokken: RES-regiogemeenten U16, NMU (Natuur en Milieufederatie Utrecht), provincie Utrecht, Eneco, Stedin, woningcorporaties, Energie-N, Rijkswaterstaat en niet in het minst onze inwoners en ondernemers.
Samenwerking met de regio kan diverse aspecten van ons economisch beleid verbinden en versterken. Zo maken we ons in 2022 in de regio sterk voor de Human Capital Agenda en de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. De Regionale Ontwikkelingsmaatschappij regio Utrecht koppelt bedrijven aan overheden en kennisinstellingen met het doel een groenere, gezondere en slimmere regio en initiatieven, die zorgen voor groei, banen en marktaandeel voor het Utrechtse bedrijfsleven.
Omdat onze economische kerngebieden een belangrijke regiofunctie vervullen vragen we de provincie via de Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht bij te dragen aan de toekomstbestendigheid van de gebieden.
Ook de samenwerking binnen de Stichting Binnenstadsmanagement is waardevol voor het aantrekkelijk houden van City als stedelijke en regionaal winkelcentrum.